Cine a compus marșul Radetzky?

adrian-author
Da Adrian

Cine a compus marșul Radetzky? Descoperă povestea marelui compozitor austriac al perioadei romantice, Johann Strauss Sr., și cum acesta a creat celebrul marș dedicat feldmareșalului Radetzky von Radetz. Intrigați de acest subiect fascinant, vom explora viața și cariera lui Strauss Sr., precum și originea și popularitatea de necontestat a celebrului său marș.

Pentru cei mai grabiți, iată cele 5 puncte cheie de reținut:

 • Johann Strauss Sr. a fost un compozitor austriac al perioadei romantice, cunoscut pentru muzica sa ușoară, în special valsuri, polci și galopi.
 • Strauss a fost cel mai cunoscut pentru compoziția sa „Radetzky March” (Marșul Radetzky), care a devenit un simbol al Austro-Ungariei datorită popularității sale.
 • A fost un rival și colaborator al lui Joseph Lanner în popularizarea valsului și a altor genuri de muzică de dans în Viena.
 • Urmașii săi, Johann Strauss Jr., Josef și Eduard, și-au continuat dinastia muzicală și au devenit și ei compozitori de renume.
 • Strauss Sr. a avut o viață personală complicată, cu multiple relații și copii ilegitimi, precum și cu probleme financiare.

Cine a compus Marsul Radetzky?

Marsul Radetzky a fost compus de Johann Strauss I, un celebru compozitor austriac. Acțiunea acestui marș a avut loc în ziua de 31 august 1848, la Viena. Marsul a fost dedicat mareșalului de câmp Joseph Radetzky von Radetz, ca o onoare adusă victoriei sale în Bătălia de la Custoza.

Copiii și familia lui Johann Strauss I

Johann Strauss I s-a născut într-o familie modestă din Viena, Austria. Părinții săi, Franz Borgias Strauss și Barbara Dollmann, erau ospătari. Strauss a avut o viață familia tumultuoasă, cu multe tragedii. Mama sa a murit când avea doar șapte ani, iar cinci ani mai târziu, tatăl său a murit îneca.

Johann Strauss I s-a căsătorit cu Maria Anna Streim în anul 1825 și au avut împreună șase copii: Johann, Josef, Anna, Therese, Ferdinand și Eduard. Primul fiu, Johann Strauss II, a devenit și el un compozitor celebru. Johann Strauss I a avut, de asemenea, o amantă cu care a avut opt copii.

Cariera muzicală a lui Johann Strauss I

Strauss a început cariera sa muzicală într-un cvartet de coarde și a devenit apoi dirijor adjunct al unei orchestre. În 1825, și-a format propria orchestră și a început să compună muzică pentru aceasta. Strauss a devenit un compozitor foarte popular, cunoscut pentru valsurile și dansurile sale. El a contribuit la dezvoltarea genului de muzică de dans din Viena și a popularizat valsurile împreună cu Joseph Lanner.

Johann Strauss I a cântat și a compus în diverse țări europene și a obținut un mare succes. A avut o carieră muzicală strălucită și a rămas în memoria colectivă ca unul dintre cei mai importanți compozitori de valsuri vieneze.

Marsul Radetzky și popularitatea sa

Marsul Radetzky a devenit foarte popular printre soldații austrieci, iar ritmul său festiv l-a transformat într-un imn național neoficial al Austro-Ungariei. A fost adesea interpretat în cadrul festivităților și evenimentelor importante, și este un simbol muzical al acelei perioade.

Marșul a fost interpretat pentru prima dată la Viena în 1848 și a câștigat rapid popularitate. Johann Strauss I a compus acest marș pentru a aduce un omagiu mareșalului Joseph Radetzky von Radetz, care a avut o victorie importantă în timpul Revoluției austriece din 1848.

Marșul este interpretat tradițional în cadrul Concertului de Anul Nou al Filarmonicii din Viena și este recunoscut pe plan internațional. De asemenea, este folosit în reclame și la evenimente sportive importante, creând o atmosferă festivă și memorabilă.

Moștenirea lui Johann Strauss I

Johann Strauss I a avut un impact semnificativ asupra muzicii vieneze și a lăsat o moștenire muzicală de neegalat. El a deschis drumul pentru cei trei fii ai săi să-și continue dinastia muzicală și să devină și ei compozitori de succes. Cei mai cunoscuți fii ai săi sunt Johann Strauss II, Josef și Eduard.

Johann Strauss I a fost un inovator al genului de muzică de dans și a popularizat valsul în lumea întreagă. El a reușit să combine armonios tradițiile muzicale austriece cu influențele din alte țări europene, creând o muzică ușoară și plină de farmec.

Prin compozițiile sale, Strauss a adus bucurie și distracție publicului și a marcat cultura muzicală a Vienii. El rămâne unul dintre cei mai de seamă compozitori ai perioadei romantice și valsul marchează fără îndoială punctul culminant al creației sale..

FAQ

FAQ: Cele mai frecvente întrebări despre compozitorul marsului Radetzky

Cine a compus marsul Radetzky?

Marsul Radetzky a fost compus de Johann Strauss Sr., un celebru compozitor austriac al perioadei romantice. Acesta a compus muzică ușoară, cu un accent deosebit pe valsuri, polci și galopi, împreună cu Joseph Lanner, stabilind astfel temelia pentru cei trei fii ai săi – Johann, Josef și Eduard – pentru a continua dinastia muzicală a familiei Strauss. Marsul este denumit după Joseph Radetzky von Radetz, un important mareșal de câmp austriac.

Când s-a născut Johann Strauss Sr.?

Johann Strauss Sr. s-a născut în Leopoldstadt, acum parte a Vienei, în Austria. Părinții săi, Franz Borgias Strauss și Barbara Dollmann, erau ospătari la taverna Zum heiligen Florian din Viena. El a fost crescut în religia catolică.

Cum a fost educat Johann Strauss Sr.?

La vârsta de șapte ani, mama lui Johann Strauss Sr. a murit de febră galopantă, iar cinci ani mai târziu, tatăl său a murit îneca. A fost luat sub tutela lui Anton Müller, un croitor care i-a învățat meseria de legător de cărți și i-a oferit lecții de vioară și violă. Johann Strauss Sr. și-ar fi încheiat ucenicie în anul 1822 și a studiat muzica cu Johann Polischansky. El a obținut un loc într-o orchestră locală condusă de Michael Pamer, iar mai târziu s-a alăturat unui cvartet de coarde format de rivalii săi Joseph Lanner și frații Drahanek, Karl și Johann.

Cum a început cariera lui Johann Strauss Sr.?

Johann Strauss Sr. a devenit dirijor adjunct al orchestrei cvartetului de coarde și a ajutat în stabilirea contractelor pentru aceasta. În anul 1825, el și-a format propria orchestră și a început să compună muzică în special pentru aceasta. El și-a dat seama că ar putea atinge succesul și să-și rezolve problemele financiare prin această strategie. Acest lucru a dus la o rivalitate serioasă cu Joseph Lanner, dar competiția muzicală a contribuit la dezvoltarea valsului și a altor genuri de muzică de dans în Viena.

Cum a evoluat cariera lui Johann Strauss Sr.?

Johann Strauss Sr. a devenit unul dintre cei mai cunoscuți și îndrăgiți compozitori de dans din Viena. De-a lungul carierei sale, el a interpretat cu orchestra sa în diferite țări, precum Germania, Țările de Jos, Belgia și Marea Britanie. Conducerea și administrația orchestrei i-au fost predate treptat fiilor săi și, în cele din urmă, orchestrei a fost desființată de către fiul său Eduard în 1901.

Ce este Radetzky March și cum a devenit atât de popular?

Radetzky March, Op. 228, este un mars compus de Johann Strauss Sr. și dedicat mareșalului de câmp Joseph Radetzky von Radetz. A fost interpretat pentru prima dată pe 31 august 1848, la Viena, și a devenit rapid popular printre soldații care defilau. Stilul său festiv a contribuit la popularitatea sa. A fost adaptat în diverse contexte și a devenit aproape un imn național pentru Austria. Marsul este utilizat în prezent în reclame și la evenimente sportive, inclusiv la meciurile echipei naționale de fotbal a Austriei.

Care sunt părțile componente ale Radetzky March?

Radetzky March este compusă din următoarele părți principale:

 • Introducere: întreaga orchestră cântă, iar secțiunea de alamă poartă melodia.
 • Prima figură: cântată de secțiunea de coarde.
 • A doua figură: întreaga orchestră cântă până la figura a treia, când revine la Prima figură.
 • Trio: cântat de secțiunea de alamă.
 • Figura a cincea: întreaga orchestră cântă.
 • Figura a șasea: întreaga orchestră cântă și apoi se repetă figura a cincea.
 • Final: orchestră cântă până la figura a treia și revine la început.

Care este importanța și popularitatea Radetzky March astăzi?

Radetzky March a devenit parte a culturii austriece și este inclus în mod tradițional în programul Concertului de Anul Nou al Filarmonicii din Viena. A devenit un simbol al tradiției și al identității muzicale a Austriei. Interpretarea sa este primită cu entuziasm de public, iar aplauzele ritmice și discrete la prima interpretare a devenit o tradiție. De-a lungul anilor, marsul a fost adaptat în diverse contexte și a rămas unul dintre cele mai recunoscute și apreciate piese muzicale din Austria și din lume.

adrian-author

Adrian este jurnalistul nostru loial, în căutare de răspunsuri la toate întrebările tale despre muzică, știri și anectode interesante.

Impărți

Lasă un comentariu