Cine a compus Sanie cu zurgalai?

adrian-author
Da Adrian

Cine a compus sanie cu zurgalai, unul dintre cele mai populare cântece românești? Descoperă povestea din spatele acestui hit într-o singură frază!

pentru cei grăbiți, iată cele 5 puncte cheie de reținut:

  • „Sanie cu zurgălăi” este un cântec popular românesc compus în 1936 de Richard Stein și cu versuri de Liviu Deleanu.
  • Melodia a fost popularizată în anii ’50 și a fost plagiata de chitaristul american Les Paul, dar Stein a câștigat procesul de plagiat.
  • „Sanie cu zurgălăi” a fost înregistrată și interpretată de numeroși artiști și interpreți străini, precum Edith Piaf și Vaya Con Dios.
  • Melodia originală în limba română a fost compusă special pentru Maria Tănase, dar a fost refuzată de cântăreață.

Cine a compus Sanie cu Zurgălăi?

Sanie cu Zurgălăi este un cântec popular românesc compus în anul 1936 de Richard Stein, cu versuri scrise de Liviu Deleanu. Inițial, melodia a fost înregistrată de Silvian Florin și Ionel Pascu în același an.

Istoria și dezvoltarea cântecului

La început, cântecul a fost imprimat de Silvian Florin și Ionel Pascu sub îndrumarea lui Richard Stein. În 1937, Stein a publicat partitura sub pseudonimul „S. Richard”. Cântecul a devenit popular și a fost interpretat de diferiți artiști și interpreți.

În anul 1949, cântăreața Maria Lătărețu a adăugat noi versuri cântecului, înregistrând o versiune care i-a redat acestuia o nouă viață. Versiunea modernă a cântecului a devenit extrem de populară și a fost înregistrată de către numeroși artiști în limbi diferite.

Procesul de plagiat

În anii ’50, chitaristul american Les Paul a plagiat melodia Sanie cu Zurgălăi, fără a menționa pe adevărații autori. A fost un proces în instanță între Stein și Paul, în care Stein a fost recunoscut ca adevăratul compozitor al cântecului.

În ciuda acestui fapt, în anul 1988, formația Vaya Con Dios a înregistrat o nouă reinterpretare a melodiei, sub titlul „Johnny, tu n’es pas un ange”, creditați fiind atât Les Paul, cât și Stein. Drepturile de autor au fost plătite către Les Paul în loc de Richard Stein.

Versiunea originală și popularitatea melodiei

Versiunea originală a cântecului Sanie cu Zurgălăi, compusă în 1936 de Richard Stein pentru Maria Tănase, a fost refuzată inițial de către cântăreață. Cu toate acestea, melodia a devenit extrem de populară când a fost reinterpretată și rearranjată de numeroși muzicieni.

Melodia a fost reinventată în diverse limbi și a fost interpretată de artiști celebri precum Edith Piaf și Zvonko Bogdan. Sanie cu Zurgălăi a devenit unul dintre cele mai iubite cântece românești și a rămas populară de-a lungul anilor.

Cine a compus Sanie cu Zurgălăi? Concluzie

Cântecul popular românesc Sanie cu Zurgălăi a fost compus în anul 1936 de către Richard Stein, cu versurile scrise de Liviu Deleanu. Deși a fost plagiata de Les Paul și reinterpretată de mai mulți artiști străini, Stein a câștigat procesul de plagiat, stabilindu-se ca adevăratul compozitor al cântecului. Melodia a devenit extrem de populară în România și a fost interpretată de numeroși artiști pe parcursul anilor. Astăzi, Sanie cu Zurgălăi este considerată una dintre cele mai reprezentative melodii românești și face parte din patrimoniul muzical al țării.

FAQ

FAQ: Întrebări frecvente despre cine a compus melodia "Sanie cu zurgălăi"

Cine a compus Sanie cu zurgălăi?

Sanie cu zurgălăi este un cântec popular românesc. Compozitorul acestui cântec este Richard Stein, care a scris melodia în anul 1936. Versurile au fost scrise de Liviu Deleanu, un poet și dramaturg evreu-român.

Când a fost înregistrată prima dată melodia?

Melodia a fost înregistrată pentru prima dată în anul 1936 de Silvian Florin și Ionel Pascu. Această înregistrare a fost realizată în același an în care cântecul a fost compus de Richard Stein și Liviu Deleanu.

Cine a adăugat noi versuri în anul 1949?

În anul 1949, cântăreața Maria Lătărețu a adăugat noi versuri melodieii originale. Această modificare a dat cântecului o nouă viață și i-a adus popularitate.

Cine a interpretat cântecul în limbi străine?

Înregistrările cântecului Sanie cu zurgălăi au fost realizate de diferiți artiști și interpreți străini. Printre aceștia se numără Edith Piaf și Dragomir Ristic. În anul 1952, chitaristul american Les Paul a plagiat melodia, fără a menționa adevărații autori. Les Paul a pierdut un proces în instanță intentat de către Richard Stein pentru plagiat.

Există vreo controversă cu privire la autorii cântecului?

Da, există o controversă legată de autorii cântecului Sanie cu zurgălăi. În anul 1988, formația belgiană Vaya Con Dios a înregistrat o reinterpretare a melodiei, creditați greșit Les Paul drept compozitor. Acest lucru a dus la o sesizare în instanță din partea Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. În cele din urmă, câștigurile drepturilor de autor au fost corectate pentru a-i include pe Richard Stein și Liviu Deleanu ca autorii cântecului Sanie cu zurgălăi.

Acestea sunt informațiile importante legate de povestea cântecului Sanie cu zurgălăi, compus de Richard Stein și cu versuri de Liviu Deleanu. Cântecul a trecut prin diferite stadii de popularitate și reinterpretări de-a lungul anilor, influențând muzica atât în România, cât și în străinătate.

adrian-author

Adrian este jurnalistul nostru loial, în căutare de răspunsuri la toate întrebările tale despre muzică, știri și anectode interesante.

Impărți

Lasă un comentariu