Cine a fost ales apostol în locul lui Iuda?

adrian-author
Da Adrian

Cine a fost ales apostol în locul lui Iuda Iscarioteanul? Descoperă în acest articol povestea lui Matia, care a fost ales de ceilalți unsprezece apostoli și a predicat Evanghelia în Iudeea, Macedonia și Etiopia. Află și despre moaștele sale și importanța sa în istoria creștină.

Pentru cei grăbiți, iată principalele puncte de reținut:

  • Sfântul Matia a fost ales de ceilalți unsprezece apostoli pentru a ocupa locul lui Iuda Iscarioteanul.
  • El a predicat în regiuni precum Iudeea, Siria, Capadocia și Etiopia.
  • A murit în martiriu în Ierusalim.
  • Moaștele sale au fost aduse la Trier prin grija împărătesei Elena Augusta, mama împăratului Constantin cel Mare.
  • Sfântul Matia este sărbătorit pe 14 mai, cu excepția țărilor de limbă germană unde rămâne pe 24 februarie.

Declararea unui nou apostol în urma sinuciderii lui Iuda Iscarioteanul a fost un moment important în istoria creștinismului. Sfântul Matia a fost ales să ocupe acest loc prin tragere la sorți, demonstrând astfel că această alegere a fost rânduită de Dumnezeu. În acest articol, vom explora mai detaliat cine a fost ales apostol în locul lui Iuda și vom analiza importanța acestei alegeri pentru Biserică.

1. Contextul și modul de alegere a lui Matia

Alegerea lui Matia ca apostol a avut loc după sinuciderea lui Iuda Iscarioteanul, care a trădat pe Isus. După Înviere, cei unsprezece apostoli au simțit nevoia să completeze numărul celor 12, care era un simbol important în sprijinirea misiunii lor. Astfel, ei au propus două persoane ca posibili înlocuitori: Iosif Barsaba si Matia. Prin intermediul rugăciunii și tragerii la sorți, Matia a fost ales să ocupe acest loc.

Această alegere a fost bazată pe credința că Dumnezeu va ghida rezultatul tragerii la sorți și că Matia era persoana pe care El o chemase să fie apostol. Prin alegerea lui Matia, apostolii și-au manifestat încrederea în conducerea Duhului Sfânt și în puterea lui Dumnezeu de a direcționa lucrarea lor.

2. Contribuția lui Matia ca apostol

După alegerea sa ca apostol, Matia a avut un rol important în răspândirea Evangheliei lui Hristos. El a propovăduit în Iudeea, Macedonia și Etiopia, contribuind la extinderea și consolidarea Bisericii Creștine. Credincios și dedicat, Matia a mărturisit cu tărie credința sa în Hristos și a militat pentru răspândirea acestei credințe.

3. Martiriul lui Matia

Moaștele sfântului Matia au fost aduse la Trier prin grija împărătesei Elena Augusta, mama împăratului Constantin cel Mare. Acestea au fost transferate ulterior în abația Sankt Matthias din Trier în anul 1127 și rămân acolo și în prezent. Este singurul mormânt al unui apostol din afara regiunii Alpii.

Conform istoriei, Sfântul Matia a suferit martiriul pentru credința sa. În unele documente, se menționează că el a fost lapidat în Etiopia, iar altele afirmă că a fost bătut cu pietre până la moarte în Ierusalim. Cu toate acestea, indiferent de locul exact al martiriului său, moartea lui Matia reprezintă o mărturie a devotamentului său față de Hristos și fidelitatea sa față de misiunea apostolică.

4. Importanța alegerii lui Matia pentru Biserică

Alegerea lui Matia ca apostol nu a fost întâmplătoare, ci a fost planificată și rânduită de Dumnezeu. Prin această alegere, Biserică a fost asigurată că misiunea apostolică va continua eficient și că învățăturile lui Hristos vor fi răspândite în continuare. Alegerea lui Matia a definitivat grupul de 12 apostoli, care a devenit un reper important în organizarea și misiunea Bisericii.

De asemenea, martiriul lui Matia a adus o mare consecvență și credibilitate misiunii apostolice. Prin sacrificiul său, el a demonstrat puterea și adevărul învățăturii creștine și a întărit credința celorlalți apostoli și a creștinilor pretutindeni.

5. Exemplul și învățăturile lui Matia

Sfântul Matia reprezintă un exemplu de credință, iubire și dedicație pentru Hristos. Martiriul său arată curajul său și fidelitatea față de învățăturile lui Hristos, indiferent de consecințe. Astfel, el ne inspiră să fim ferme în credința noastră și să fim disponibili la orice sacrificiu pentru a răspândi Evanghelia lui Hristos.

Prin viața și martiriul său, Sfântul Matia ne învață și importanța de a fi devotați lui Dumnezeu și de a ne împlini misiunea noastră de a propovădui Evanghelia. El ne amintește să fim mereu deschiși chemării lui Dumnezeu și să acționăm cu credință și curaj în slujirea noastră pentru El.

În concluzie, alegera lui Matia ca apostol în locul lui Iuda este un moment semnificativ în istoria creștinismului. Alegerea sa prin tragere la sorți și contribuția sa ulterioară la răspândirea Evangheliei dovedesc importanța sa în misiunea apostolică. Martiriul său reprezintă o mărturie de credință și dedicație, care ne inspiră pe toți să urmăm exemplul său. Sfântul Matia rămâne astfel un exemplu etern pentru toți creștinii.

FAQ

FAQ: Cele mai frecvente întrebări despre alegerea apostolului în locul lui Iuda.

Cine a fost ales apostol în locul lui Iuda Iscarioteanul?

Sfântul Matia a fost ales apostol în locul lui Iuda Iscarioteanul prin tragere la sorți, conform Faptelor Apostolilor 1:15-26. După morții lui Iuda Iscarioteanul, cei unsprezece apostoli au decis să completeze numărul de doisprezece, care simbolizează perfecțiunea lui Dumnezeu. Prin rugăciune și tragere la sorți, Matia a fost ales pentru a ocupa acest loc și a devenit unul dintre cei doisprezece Apostoli.

Cine a fost Matia și de unde a venit?

Sfântul Matia s-a născut în Betleem și a studiat Cărțile Legii alături de Sfântul și Dreptul Simeon. El a fost unul dintre cei șaptezeci de Apostoli înainte de a fi ales ca Apostol. Matia a fost un credincios al lui Hristos și a fost considerat demn de a ocupa locul lui Iuda Iscarioteanul în rândul celor doisprezece Apostoli.

Care au fost activitățile și contribuțiile lui Matia ca apostol?

După alegerea sa ca apostol, Matia a propovăduit Evanghelia lui Hristos în diferite regiuni, inclusiv în Iudeea, Macedonia și Etiopia. El a fost un misionar dedicat și un martor al învierii lui Iisus. Matia a adus vestea bună a mântuirii și a convertit mulți oameni la credința creștină prin cuvintele și exemplele sale. A fost un mărturisitor al lui Hristos și a supraviețuit multor pericole în timpul misiunii sale.

Care a fost soarta și moartea lui Matia?

Există surse contradictorii referitoare la soarta și locul martiriului Sfântului Matia. Conform unor documente, se spune că Matia ar fi suferit martiriul în Etiopia, în timp ce altele indică că el a plecat din Etiopia către Macedonia și Iudeea pentru a continua să propovăduiască învățăturile lui Hristos. Cu toate acestea, există unele informații care indică faptul că Matia a fost adus la Templu și a fost condamnat la moarte prin lapidare pentru că a refuzat să-și lepede credința în Hristos. A fost unul dintre martirii credincioși care și-au dat viața pentru credința lor în Hristos.

Există moaște ale Sfântului Matia?

Da, există tradiții și documente care indică faptul că moaștele Sfântului Matia au fost aduse la Roma în secolul al IV-lea de către împărăteasa Elena și o parte din ele au fost trimise în Trier, Germania. O biserică în Trier, numită abația Sankt Matthias, găzduiește moaștele Sfântului Matia și este un important loc de pelerinaj pentru Biserica Romano-Catolică. De asemenea, există și informații care menționează prezența moaștelor sale în Georgia.

Surse:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Sf%C3%A2ntul_Matia
https://www.dcnews.ro/cine-este-sfantul-apostol-ales-in-locul-lui-iuda-iscarioteanul-cinstit-pe-9-august-el-nu-si-a-lepadat-credinta-in-hristos_764183.html
https://www.biblegateway.com/passage/?search=Faptele%20Apostolilor%201%3A12-26&version=NTLR
https://evz.ro/apostolul-din-locul-lui-iuda-calendar-crestin-ortodox-9-august.html
https://paginacrestina.wordpress.com/alegerea-unui-apostol-in-locul-lui-iuda-vanzatorul-fapte-115-26/
https://www.caleacrestina.ro/index.php/invatatura-crestina/1221-cine-a-fost-cel-de-al-12-lea-apostol
https://alsina-sa.com/ro/hablar-de-dios/como-se-llama-el-apostol-que-sustituyo-a-judas.html
https://ro.orthodoxwiki.org/Apostolul_Matia
https://moldovacrestina.md/cine-a-luat-slujba-lui-iuda/
https://www.crestinortodox.ro/calendar-ortodox/sfantul-apostol-matia-120723.html
https://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/documentar/matia-apostolul-ales-de-sorti-41043.html
https://ecopolitic.ro/9-august-sfantul-apostol-matia-cel-care-i-a-luat-locul-ca-ucenic-al-mantuitorului-hristos-lui-iuda-iscarioteanul/
https://pravila.ro/sfantul-apostol-matia-9-august/
https://ziare.com/social/biserica/matia-apostolul-ales-de-sorti-1034195
https://www.churchofjesuschrist.org/study/manual/new-testament-seminary-teacher-manual/introduction-to-the-acts-of-the-apostles/lesson-82-acts-1-9-26?lang=ron
https://www.facebook.com/548476188847824/photos/a.548477905514319/1233770166985086/?type=3
https://doxologia.ro/viata-sfantului-apostol-matia
https://www.churchofjesuschrist.org/study/manual/new-testament-study-guide-for-home-study-seminary-students/introduction-to-acts/unit-17-day-2-acts-1-9-26?lang=ron
https://www.graiulsalajului.ro/sfantul-apostol-matia-mai-bine-moartea-decat-credinta-a-175967
https://www.academia.edu/43931592/Sf%C3%A2ntul_apostol_Matia_9_august_
https://www.academia.edu/43931600/Canon_de_rug%C4%83ciune_c%C4%83tre_Sf%C3%A2ntul_apostol_Matia_9_august_
https://www.pinterest.com/pin/228135537350766707/
https://www.gazetabt.ro/sfantul-apostol-matia-3/
https://www.monitorulbt.ro/sarbatoarea-zilei/2023/08/09/sfantul-matia-2/
https://obiectivbr.ro/content/sf%C3%A2ntul-apostol-matia-dezlegare-la-ulei-%C5%9Fi-vin

adrian-author

Adrian este jurnalistul nostru loial, în căutare de răspunsuri la toate întrebările tale despre muzică, știri și anectode interesante.

Impărți

Lasă un comentariu