Cine a fost Coriolan Brediceanu?

adrian-author
Da Adrian

Cine a fost Coriolan Brediceanu? Descoperiți povestea acestui avocat și politician român, luptător pentru drepturile românilor în Austro-Ungaria, apărător al țărănimii și susținător al intelectualilor persecutați, până la sfârșitul vieții sale.

Pentru cei mai grăbiți, iată câteva puncte cheie importante:

  • Coriolan Brediceanu (1849-1909) a fost un avocat și politician român din Austro-Ungaria.
  • A fost recunoscut pentru apărarea drepturilor românilor și susținerea culturii românești.
  • Brediceanu a fost membru în consiliul județean din Caraș-Severin și în comitetul central al Partidului Național Român (PNR).
  • A fost deputat în Dieta Ungariei, fiind ales de Oravița.
  • Brediceanu a deschis un cabinet de avocatură la Lugoj și a apărat țărănimea în procese.
  • A apărat și a susținut financiar pe Traian Vuia, inventatorul primului avion românesc.
  • Apărarea drepturilor românilor a fost o preocupare constantă pentru Brediceanu și a făcut parte dintr-un corp de avocați care au luat apărarea memorandiștilor din Comitetul Central al PNR în 1894.
  • Brediceanu a apărat și pe Valeriu Braniște, cărturar și redactor al ziarului Dreptatea, într-un proces în care erau implicate 74 de articole critice la adresa guvernului de la Budapesta.
  • A fost ales ca deputat în dieta maghiară în 1906 și a avut patru copii.
  • A decedat în 1909 și a fost înmormântat în Lugoj.

Cine a fost Coriolan Brediceanu

Coriolan Brediceanu a fost un avocat și politician român din Austro-Ungaria. S-a născut în Lugoj în anul 1849 și a murit în același oraș în 1909. A fost un om politic influent, membru al consiliului județean din Caraș-Severin și al comitetului central al Partidului Național Român (PNR) între anii 1881 și 1892. De asemenea, a fost deputat în Dieta Ungariei și s-a implicat activ în apărarea drepturilor românilor.

Studii și carieră

Coriolan Brediceanu a urmat liceul în Beiuș și a continuat studiile la Universitatea din Budapesta, unde a obținut diploma de avocat în anul 1874. După absolvire, s-a întors în Lugoj și a deschis un cabinet de avocatură. A devenit cunoscut pentru modul în care apăra țărănimea în procese pe care majoritatea avocaților refuzau să le preia. Un aspect notabil este că Brediceanu nu accepta onorarii de la persoanele sărace.

Apărarea țăranilor și a intelectualilor

Brediceanu a fost un apărător al țăranilor și al intelectualilor români în fața autorităților maghiare. În 1896, a apărat țăranii din Mehadia și mineri din Ciclova Montană în procesele inițiate de aceste autorități. De asemenea, a luat parte la procesele politice ale scriitorilor și jurnaliștilor români care erau dați în judecată pentru criticile aduse autorităților maghiare și favorizarea părții române.

Implicarea politică și activismul

Coriolan Brediceanu a fost un om politic dedicat și a luptat în apărarea drepturilor românilor. În anul 1894, la Cluj, a apărat Memoriul Transilvaniei al Comitetului Central al PNR, fiind membru al acestui partid. A fost un avocat de succes care a susținut mai multe cauze importante pentru comunitatea românească.

Contribuții și sprijin

Brediceanu a fost implicat activ în diverse organizații culturale românești și a acordat sprijin financiar și moral lui Traian Vuia, inventatorul primului avion românesc. De asemenea, a deschis un cabinet de avocatură la Lugoj, unde s-a remarcat prin apărarea țărănimii în procese și prin sprijinirea intelectualilor, scriitorilor și ziariștilor persecutați de autoritățile maghiare.

Moștenirea lui Brediceanu

Coriolan Brediceanu a fost unul dintre cei mai importanți avocați și politicieni români din perioada Austro-Ungariei. Contribuțiile sale în apărarea drepturilor românilor și a comunității românești în general sunt remarcabile. Prin acțiunile sale, el a demonstrat curaj și hotărâre în lupta pentru justiție și egalitate. Moștenirea lui Brediceanu rămâne vie și inspiră generațiile următoare să lupte pentru cauza dreptății și să își apere valorile și identitatea.

FAQ

FAQ: Cele mai frecvente întrebări despre Coriolan Brediceanu

Cine a fost Coriolan Brediceanu?

Coriolan Brediceanu a fost un avocat și politician român din Austro-Ungaria. S-a născut în Lugoj în anul 1849 și și-a petrecut întreaga viață în acest oraș. Brediceanu a avut o contribuție semnificativă în apărarea drepturilor românilor și în promovarea culturii românești în regiunea Transilvaniei.

Din ce familie provenea Coriolan Brediceanu?

Coriolan Brediceanu provenea dintr-o familie cu origini românești. El a fost tatăl lui Caius și Tiberiu Brediceanu, doi figuri importante în cultura și muzica românească. Familia Brediceanu a fost cunoscută pentru valorile lor și pentru implicarea în comunitate.

Care au fost realizările lui Coriolan Brediceanu?

Coriolan Brediceanu a avut o carieră impresionantă în domeniul juridic și politic. După ce a obținut diploma de avocat la Universitatea din Budapesta, s-a întors în Lugoj și a deschis un cabinet de avocatură. A devenit renumit pentru apărarea țărănimii și pentru asumarea cazurilor pe care alți avocați le refuzau. De asemenea, Brediceanu a apărat intelectualii și ziariștii români care erau persecutați de autoritățile maghiare.

În domeniul politic, Brediceanu a fost membru în consiliul județean din Caraș-Severin și în comitetul central al Partidului Național Român în perioada 1881-1892. De asemenea, a fost deputat în Dieta Ungariei, susținând interesele românilor și luptând pentru drepturile acestora.

De cine a fost sprijinit Coriolan Brediceanu?

Coriolan Brediceanu a fost un om generos și a oferit sprijin financiar și moral unor personalități marcante din cultura românească. A sprijinit, printre altele, pe Traian Vuia, inventatorul primului avion românesc. De-a lungul carierei sale, Brediceanu a fost implicat în diverse organizații culturale românești și a susținut ziare și politicieni români în procese politice din Ungaria și Transilvania.

Unde a fost înmormântat Coriolan Brediceanu?

Coriolan Brediceanu a decedat în anul 1909 și a fost înmormântat în orașul său natal, Lugoj. Este considerat un erou local și o figură importantă în istoria românilor din Austro-Ungaria.

Acestea sunt doar câteva informații despre viața și activitatea lui Coriolan Brediceanu. Contribuția sa în apărarea drepturilor românilor și promovarea culturii românești l-a transformat într-un personaj de referință în istoria României și a regiunii Transilvaniei.

adrian-author

Adrian este jurnalistul nostru loial, în căutare de răspunsuri la toate întrebările tale despre muzică, știri și anectode interesante.

Impărți

Lasă un comentariu