Cine a fost Sir Arthur Sullivan?

adrian-author
Da Adrian

Sir Arthur Seymour Sullivan (13 mai 1842 – 22 noiembrie 1900) a fost un compozitor englez, considerat cel mai mare compozitor al Marii Britanii. Este cunoscut în special pentru colaborarea sa cu dramaturgul W. S. Gilbert în creația a paisprezece opere comice, care au devenit o parte importantă a patrimoniului muzical britanic. Muzica sa, melodioasă și plină de ingeniozitate, continuă să fie interpretată și apreciată în prezent. Află mai multe despre viața și cariera lui Sir Arthur Sullivan în acest articol captivant!

Pentru cei care doresc informații rapide, iată lista celor 5 puncte cheie de reținut:

  • Sir Arthur Sullivan (13 mai 1842 – 22 noiembrie 1900) a fost un compozitor englez cunoscut pentru colaborarea sa cu libretistul W.S. Gilbert în crearea operetelor engleze distincte.
  • Colaborarea dintre Sullivan și Gilbert a produs 14 operete de mare succes, printre care „H.M.S. Pinafore”, „The Pirates of Penzance” și „The Mikado”.
  • Sullivan a fost un compozitor talentat, care a reușit să potrivească cuvintele lui Gilbert cu melodii memorabile, creând astfel capodopere ale genului.
  • Lucrările lui Sullivan și Gilbert continuă să fie interpretate și astăzi, ceea ce îl face pe Sir Arthur Sullivan un nume cunoscut și respectat în lumea muzicală.
  • Reputația muzicală a lui Sullivan a crescut constant datorită succeselor înregistrate cu operele G&S și talentului său extraordinar.

Sir Arthur Seymour Sullivan a fost un compozitor și dirijor englez născut pe 13 mai 1842 în Londra și decedat pe 22 noiembrie 1900 în aceeași localitate. A fost cunoscut pentru colaborarea sa cu libretistul Sir W.S. Gilbert în crearea operetei engleze distincte. Sullivan a fost figura muzicală dominantă a perioadei victoriene și este recunoscut în istoria operetei prin seria de opere comice pe care le-a scris împreună cu Gilbert.

Arthur Sullivan a crescut într-un mediu muzical, tatăl său fiind clarinetist și dirijor de trupă. La vârsta de 12 ani, el a început să ia lecții de muzică la Royal Academy of Music din Londra și a devenit solist în corul Capelei Regale. În 1856, el a câștigat o bursă Mendelssohn și a studiat la Royal Academy timp de un an, apoi la Conservatorul din Leipzig pentru doi ani. A absolvit Conservatorul în 1861, la vârsta de 19 ani, cu muzica sa incidentală la piesa „The Tempest”.

După absolvirea Conservatorului din Leipzig, Sullivan și-a început cariera de compozitor în întregime, combinând-o cu predarea și interpretarea la orgă. El a compus multe lucrări mari în această perioadă, inclusiv imnuri și piese populare. Cel mai cunoscut imn al său, „Onward, Christian Soldiers”, a fost compus în această perioadă. Succesul său s-a consolidat odată cu compunerea Uverturii di Ballo, care a avut premiera la Festivalul Triennial din Birmingham în 1870.

În 1871, Sullivan l-a întâlnit pe poetul și dramaturgul W.S. Gilbert. Cei doi au colaborat pentru prima dată la opereta „Thespis”, care a fost urmată de „Trial by Jury” în 1874. Între 1877 și 1879, cuplul a produs alte trei opere comice de mare succes, inclusiv „H.M.S. Pinafore” și „The Pirates of Penzance”. Aceste opere au câștigat recunoaștere internațională și au avut un impact semnificativ asupra culturii și societății victoriene.

După succesul înregistrat cu „H.M.S. Pinafore” și „The Pirates of Penzance”, colaborarea dintre Gilbert și Sullivan a continuat cu alte nouă opere comice, în principal prezentate la Teatrul Savoy din Londra. Aceste opere, cunoscute sub numele de „operete Savoy”, au continuat să aibă succes și astăzi sunt interpretate la nivel mondial. În afara operetelor, Sullivan a compus și lucrări clasice, cum ar fi oratoriul „The Light of the World” și opera „Ivanhoe”.

Sir Arthur Sullivan a suferit de probleme de sănătate pe parcursul vieții sale și a murit la vârsta de 58 de ani în 1900. Cu toate acestea, muzica sa continuă să fie interpretată și să fie apreciată în prezent. Opera sa, împreună cu libretistul Sir W.S. Gilbert, a avut un impact semnificativ în dezvoltarea operei comice și a influențat generații de compozitori și dramaturgi. Sir Arthur Sullivan rămâne unul dintre cei mai mari compozitori britanici și un simbol al muzicii victoriene.

FAQ

FAQ: Cine a fost Sir Arthur Sullivan - Răspunsuri la întrebările frecvente

Cine a fost Sir Arthur Sullivan?

Sir Arthur Seymour Sullivan a fost un compozitor englez care s-a născut pe 13 mai 1842 și a decedat pe 22 noiembrie 1900. El este cel mai bine cunoscut pentru colaborarea sa cu dramaturgul W. S. Gilbert în crearea unor opere comice remarcabile. Sullivan a devenit figura dominantă a perioadei victoriene în domeniul muzical și este recunoscut în special pentru seria de opere comice pe care le-a scris în colaborare cu Gilbert.

Ce a compus Sir Arthur Sullivan?

Sir Arthur Sullivan a compus o gamă variată de lucrări muzicale, inclusiv opere comice, muzică instrumentală, lucrări corale și oratorii, baleturi, muzică incidentală pentru piese de teatru, cântece și muzică de cameră. A produs în total 24 de opere, 11 lucrări orchestrale majore, zece lucrări corale și oratorii, două baleturi și numeroase piese bisericești, cântece și muzică de cameră.

Ce colaborări celebre a avut Sir Arthur Sullivan?

Colaborarea cea mai celebră a lui Sir Arthur Sullivan a fost cu dramaturgul și libretistul W. S. Gilbert. Aceștia au produs paisprezece operete, inclusiv celebrele opere “H.M.S. Pinafore”, “The Pirates of Penzance” și “The Mikado”. Aceste operete au avut un succes imens și au fost reprezentate pe scenele din întreaga lume.

Prin ce se remarcă muzica compusă de Sir Arthur Sullivan?

Muzica compusă de Sir Arthur Sullivan se remarcă prin melodicitatea sa, muzicalitatea de înaltă calitate și simțul său distinct al parodie. Lucrările sale se potriveau perfect cu satirele și ingeniozitatea verbală a libretistului său, W. S. Gilbert. Stilul muzical al lui Sullivan îmbină tradițiile britanice și europene, având elemente de muzică bisericească victoriană, balade și aromele operelor lui Donizetti, Bellini și Verdi din perioada mijlocie.

Care au fost cele mai cunoscute opere ale lui Sir Arthur Sullivan?

Printre cele mai cunoscute opere ale lui Sir Arthur Sullivan se numără „H.M.S. Pinafore”, „The Pirates of Penzance” și „The Mikado”, toate create în colaborare cu W. S. Gilbert. Aceste opere comice au avut un succes enorm și sunt considerate capodopere ale genului operetei englezești. Alte opere celebre ale lui Sullivan includ „Trial by Jury”, „Patience”, „Iolanthe”, „The Gondoliers” și „Prințesa Ilda”.

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările frecvente legate de figura și operele compozitorului englez Sir Arthur Sullivan. Muzica sa continuă să fie interpretată și apreciată în prezent, ceea ce demonstrează impactul și influența sa durabilă în lumea muzicii.

adrian-author

Adrian este jurnalistul nostru loial, în căutare de răspunsuri la toate întrebările tale despre muzică, știri și anectode interesante.

Impărți

Lasă un comentariu