Cine a fost Veronica Micle? O poetă română născută în Imperiul Austriac, cunoscută pentru relația ei amoroasă cu poetul Mihai Eminescu.
Pentru cei care doresc să citească cel mai important, iată cele 5 puncte cheie de reținut despre Veronica Micle :
- Veronica Micle a fost o poetă română născută în Imperiul Austriac
- Opera ei a fost influențată de romantism
- Ea este cunoscută în special pentru relația sa amoroasă cu poetul Mihai Eminescu
- Micle și Eminescu s-au întâlnit în 1872 și au avut o relație care a durat până la moartea poetului
- Veronica Micle a murit în 1889, la scurt timp după moartea lui Eminescu
Viata timpurie si familie
Veronica Micle s-a născut pe 22 aprilie 1850 în Naszód, Regatul Ungariei (acum Năsăud, județul Bistrița-Năsăud, România). A fost al doilea copil al cizmarului Ilie Câmpeanu și al soției sale Ana. Tatăl ei a murit în 1849 în timpul Revoluției Maghiare, iar mama ei s-a mutat în diferite orașe din Moldova. Au stabilit în cele din urmă la Iași în 1853.
Educatie si casnicie
Veronica a urmat școala primară și Școala Centrală de Fete din Iași, pe care a absolvit-o în iunie 1863. A devenit cunoscută sub numele de Veronica în timpul școlii primare. În timpul examenului de absolvire, ea a fost supervizată de rectorul Universității din Iași, profesorul Ștefan Micle. S-au îndrăgostit și s-au căsătorit în 7 august 1864. Au avut două fiice: Virginia și Valeria (Hilda).
Relația cu Mihai Eminescu
În martie 1872, Veronica Micle l-a întâlnit pe poetul Mihai Eminescu la Viena și a început o relație de dragoste, care avea să dureze până la moartea lui Eminescu. Inițial, el o vizita în salonul literar pe care ea îl gazduia. Prietenia lor s-a transformat în dragoste și ei au început să-și dedice poezii reciproc în jurul anului 1875. Relația lor a fost marcată de obstacole și tensiuni, cum ar fi plecarea lui Eminescu la București pentru a edita revista Timpul și tristețea Veronicăi când a fost lăsată în urmă. Soțul Veronicăi Micle a murit în 1879, iar relația ei cu Eminescu a devenit mai profundă în următorii ani.
Mutarea la București și reconectarea cu Eminescu
În 1887, Veronica Micle s-a mutat la București pentru a-l susține pe Eminescu în problemele sale de sănătate și pentru a-și căuta o pensie. După moartea lui Eminescu în iunie 1889, ea s-a retras la Mănăstirea Văratec, unde a alcătuit un volum intitulat „Dragoste și Poezie”, care includea poezii proprii și poezii dedicate ei de către Eminescu. În luna august a aceluiași an, profund afectată de moartea poetului, Veronica Micle a recurs la sinucidere, luând arsenic.
Moștenire și recunoaștere
Veronica Micle a fost unul dintre cei mai importanți poeți ai literaturii române. Casa ei din Târgu Neamț a fost transformată în muzeu și reprezintă un loc de întrunire pentru iubitorii de literatură română. Poeziile ei, precum și scrisorile de dragoste dintre ea și Mihai Eminescu, au fost publicate în mai multe volume și au fost studiate în detaliu de către cercetătorii literaturii române.
În concluzie, Veronica Micle a fost o poetă română talentată, ale cărei opere au fost influențate de romantism. Ea este cunoscută în special pentru relația sa de dragoste cu Mihai Eminescu, unul dintre cei mai importanți scriitori români. Viața lor tumultuoasă și iubirea pasională au rămas în memoria colectivă și au lăsat o amprentă puternică în literatura română.
Întrebări frecvente: Cine a fost Veronica Micle?
Veronica Micle (Ana Câmpeanu de naștere; 22 aprilie 1850 – 3 august 1889) a fost o poetă română născută în Imperiul Austriac, ale cărei lucrări au fost influențate de romantism. Ea este cunoscută în special pentru relația sa amoroasă cu poetul Mihai Eminescu, unul dintre cei mai importanți scriitori români.
Vă prezentăm o faq detaliată despre Veronica Micle și viața ei.
Cine a fost Veronica Micle?
Veronica Micle s-a născut în Naszód, Regatul Ungariei (astăzi Năsăud, județul Bistrița-Năsăud, România), fiind al doilea copil al cizmarului Ilie Câmpeanu și soției sale Ana. Ea s-a născut postum: Ilie a murit în 1849, primind două gloanțe în piept în timp ce lupta alături de Avram Iancu împotriva revoluționarilor maghiari. Mama ei s-a mutat în Moldova, stabilindu-se în Târgu Neamț în 1850, apoi la Roman și în cele din urmă la Iași în 1853.
Cum a fost viața ei de familie și educație?
Ana a urmat școala primară (perioadă în care a început să folosească numele de Veronica) și Școala Centrală de Fete din Iași, pe care a absolvit-o în iunie 1863. Examenul ei de absolvire a fost supervizat de rectorul Universității din Iași, profesorul Ștefan Micle. Aceștia s-au îndrăgostit și în 7 august 1864, la Biserica Bob din Cluj (la vremea respectivă, Kolozsvár), s-au căsătorit, cu treizeci de ani mai în vârstă. Au avut două fiice: Virginia, o poetă care s-a căsătorit cu Eduard Gruber, și Valeria, o cântăreață de operă care folosea numele Hilda în cariera sa profesională.
Care a fost relația sa cu Mihai Eminescu?
În martie 1872, la Viena, ea l-a întâlnit pe Eminescu, începând o relație care avea să dureze tot restul vieții lor. În primă fază, el o vizita la salonul literar pe care ea îl gazduia. Prietenia lor s-a transformat în dragoste undeva între 1875, când au început să-și dedice poezii reciproc, și 1878 (sursele variază). Relația lor amoroasă a avut suferit diverse peripeții – de exemplu, Eminescu a plecat la București în 1877 pentru a edita Timpul iar în acel an Micle a publicat poezii în care și-a exprimat tristețea de a fi lăsată în urmă. Soțul ei a murit în 1879, lăsând-o destul de săracă. Ea a venit la București pentru a cere o pensie și Eminescu a numit-o public logodnica sa, dar au intervenit și alte tensiuni (inclusiv nașterea unui copil mort în mai 1880) și, deși Eminescu a revenit asupra subiectului în 1881, în 1883 a fost diagnosticat cu sifilis.
Care au fost ultimii ani din viața ei?
În 1887, ea s-a mutat la București, în încercarea de a-l încuraja pe Eminescu. După moartea lui în iunie 1889, ea s-a retras la Mănăstirea Văratec, unde a alcătuit un volum numit „Dragoste și Poezie”, în care a inclus poemele ei și cele dedicate ei de Eminescu, la care a adăugat comentarii. Sătulă de durere, Micle a luat arsenic la mai puțin de două luni după moartea lui Eminescu. Ea este înmormântată în curtea mănăstirii, în satul Văratec. Casa ei din Târgu Neamț, dăruită de părinții ei ca zestre de nuntă și pe care o donase mănăstirii în 1886, este acum un muzeu.
Care sunt lucrările literare ale Veronicăi Micle?
Micle și-a făcut debutul în publicațiile Noul Curier Român (NCR) în 1872, cu două schițe romantice publicate sub pseudonimul Corina. Ea și-a publicat poemele, influențate de Eminescu, în Columna Lui Traian în 1874 și în Convorbiri Literare în anul următor. Ea a contribuit, de asemenea, la Familia (din 1879), Revista Nouă și Revista Literară.
Acestea au fost principalele întrebări legate de Veronica Micle și viața ei. Ea a fost o poetă remarcabilă și o figură importantă în literatura română.
https://en.wikipedia.org/wiki/Veronica_Micle
https://en.wikipedia.org/wiki/Veronica_Micle#Biography
https://en.wikipedia.org/wiki/Veronica_Micle#Literary_activity
https://ro.wikipedia.org/wiki/Veronica_Micle
https://historia.ro/sectiune/general/cum-si-a-premeditat-veronica-micle-sinuciderea-2245767.html
https://www.notabn.ro/cine-a-fost-veronica-micle/
https://www.youtube.com/watch?v=RydNZmglJA8