Cine a scris Lysistrata?

adrian-author
Da Adrian

Lysistrata este o comedie antică greacă scrisă de Aristofan, jucată pentru prima oară în Atena în anul 411 î.Hr. Piesa prezintă povestea unei femei extraordinare care își propune să încheie Războiul Peloponeziac dintre orașele-stat grecești prin a le nega bărbaților orice formă de satisfacție sexuală, singurul lucru pe care aceștia îl doresc cu adevărat. Lysistrata convinge femeile din orașe să nu-și răsfețe soții și iubiți sexual, forțând bărbații să negocieze pacea – o strategie care aprinde și mai mult lupta între sexe.

Puncte cheie:

  • Piesa „Lysistrata” este o comedie antică scrisă de Aristofan și a fost jucată pentru prima dată în Atena în anul 411 î.Hr.
  • Piesa se concentrează pe povestea femeii extraordinare numită Lysistrata, care își propune să încheie Războiul Peloponeziac dintre orașele-stat grecești prin a nega bărbaților orice formă de satisfacție sexuală.
  • Lysistrata convinge femeile din orașe să nu-și răsfețe soții și iubiți sexual, forțându-i astfel pe bărbați să negocieze pacea.
  • Piesa abordează relațiile sexuale dintr-o societate dominată de bărbați și explorează dinamica luptei dintre sexe.
  • Piesa a fost produsă în același an cu „Thesmophoriazusae”, o altă piesă a lui Aristofan ce abordează problemele legate de gen.

Lysistrata este o comedie antică greacă scrisă de Aristofan și a fost reprezentată pentru prima dată în 411 î.Hr. în timpul Festivalului Lenaea.

Acțiunea piesei are loc după eșecul dezastruos al Expediției Siciliene și urmărește încercarea interesantă a femeilor ateniene (împreună cu femei din alte orașe grecești) de a pune capăt Războiului Peloponesiac. Conduse de o femeie numită Lisistrata, ele ocupă Acropolea (cu scopul de a nega Atenei resursele financiare pentru a putea continua războiul) și lansează o grevă sexuală ca modalitate de a determina soții lor să negocieze pacea. Împreună cu femeile din celelalte orașe grecești, planul lor funcționează bine o perioadă de timp, în ciuda tentațiilor și piedicilor.

Doisprezece bătrâni (primul semicor de bătrâni) ajung la Acropolă cu intenția de a incendia porțile. Cu toate acestea, ei sunt ușor de înfruntat de către un semicor corespunzător de douăsprezece bătrâne. În același timp, Lisistrata se luptă cu succes cu magistratul actual (sau proboulos) în privința faptului dacă războiul este problema bărbaților sau a femeilor. După o vreme, femeile rebelii încep să simtă presiunea și inconvenientul jurământului lor: majoritatea dintre ele ar prefera ca războiul să continue decât să suporte încă o zi fără a întreține relații sexuale cu soții lor. Lisistrata își mobilizează forțele și o convinge pe una dintre cele mai prominente membri, Mirina, să-i seducă soțul, Cinisia, și să-l abandoneze în cel mai critic moment.

La scurt timp, un emisar spartan ajunge la Acropole, și realizăm că lucrurile sunt la fel de dificile în Sparta precum în Atena. Într-o discuție cu magistratul atenian, cei doi se înțeleg că este mai înțelept să înceapă negocierile pentru pace cât mai curând. Odată ce pleacă, cele două semicoroane se împacă, iar bărbații și femeile bătrâne încep să se sărute reciproc. În timpul negocierilor pentru pace, Lisistrata le reamintește spartanilor și atenienilor că au o istorie anterioară de cooperare și le sugerează să rămână prieteni pentru totdeauna. Ea îi prezintă delegaților o tânără frumoasă numită Reconciliere; incapabili să-și dea ochii de la ea, delegații cad sub vraja ei și semnează declarația de pace. Toată lumea se retrage în Acropolă pentru a sărbători în continuare.

Piesa se încheie cu atenieni și spartani cântându-și cântece de laudă și promovând relațiile armonioase încheiate și viitoare.

FAQ

FAQ: Cine a scris Lysistrata? (Întrebări frecvente despre autorul piesei)

Q: Cine a scris Lysistrata?
R: Lysistrata este o comedie antică greacă scrisă de Aristofan.

Q: Când a fost jucată pentru prima oară Lysistrata în Atena?
R: Piesa Lysistrata a fost jucată pentru prima oară în Atena în anul 411 î.Hr.

Q: Care este povestea piesei Lysistrata?
R: Piesa Lysistrata prezintă povestea unei femei extraordinare, Lysistrata, care își propune să încheie Războiul Peloponeziac dintre orașele-stat grecești prin a le nega bărbaților orice formă de satisfacție sexuală, lucru pe care aceștia îl doresc cu adevărat. Lysistrata convinge femeile din orașe să nu-și răsfețe soții și iubiți sexual, forțând bărbații să negocieze pacea.

Q: De ce este remarcabilă piesa Lysistrata?
R: Piesa Lysistrata este remarcabilă pentru faptul că expune relațiile sexuale dintr-o societate dominată de bărbați. De asemenea, structura sa dramatică reprezintă o schimbare de la convențiile Comediei Vechi, o tendință specifică carierei autorului.

Q: Care este contextul istoric al piesei Lysistrata?
R: Piesa Lysistrata a fost produsă în același an cu „Thesmophoriazusae”, o altă piesă cu accent pe problemele legate de gen, la doar doi ani după înfrângerea catastrofală a Atenei în Expediția Siciliană. Acțiunea piesei are loc în timpul Războiului Peloponesiac dintre Sparta și Atena, care durează de aproximativ 20 de ani.

adrian-author

Adrian este jurnalistul nostru loial, în căutare de răspunsuri la toate întrebările tale despre muzică, știri și anectode interesante.

Impărți

Lasă un comentariu