Cine a scris sonete?

adrian-author
Da Adrian

Termenul sonet este derivat din cuvântul provençal sonet și din cuvântul italian sonetto, ambele însemnând cântecel. Acest articol se concentrează asupra sonetului italian (sau petrarchist) și asupra celui englezesc (sau shakespearean).

  • Termenul „sonet” este derivat din cuvântul provençal „sonet” și din cuvântul italian „sonetto”.
  • Sonetul italian se împarte într-o octavă de opt versuri și un sextet de șase versuri.
  • Sonetul englezesc, denumit și „shakespearean”, este alcătuit din trei strofe de patru versuri și un cuplet de două versuri.
  • Sonetul a fost popular în literatura română și poeți precum Gheorghe Asachi, Mihai Eminescu, Vasile Voiculescu, Mircea Cărtărescu și Paul Miclău l-au scris în mod remarcabil.
  • Măreția operelor lui Shakespeare este indiscutabilă, chiar dacă există scepticism cu privire la identitatea lui Shakespeare ca autor al acestor opere.

Cine a scris sonete?

Sonetele sunt poeme cu o structură fixă de paisprezece versuri, care respectă o schemă de rimă precisă și o logică internă. Acestea pot fi scrise în diferite limbi și culturi, aducându-și aportul în literatura mondială.

În literatura română, Gheorghe Asachi a introdus sonetul, dar cele mai frumoase creații în acest stil au aparținut lui Mihai Eminescu. Sonetele sale sunt apreciate pentru intensitatea sentimentelor și amprenta lirică pe care o lasă cititorilor.

Sonetul italian, cunoscut și sub denumirea de petrarchist, este compus dintr-o octavă (formată din două catrene) și un sextet (alcătuit din două terține). Catrenele aduc în prim-plan o propunere sau o întrebare, în timp ce terținele oferă o soluție sau un răspuns. Versurile catrenelor rimează astfel: a-b-b-a, b-a-a-b. Terținele pot avea două scheme de rimă: c-d-e-c-d-e sau c-d-c-c-d-c. Importanți poeți italieni precum Dante Alighieri și Francesco Petrarca au creat sonete în această formă.

Sonetul englezesc, cunoscut și ca shakespearean, constă din trei strofe de patru versuri (catrene) și un cuplet de două versuri. Cupletul aduce de obicei o schimbare tematică sau imagistică brușcă. Schema de rimă este de obicei a-b-a-b, c-d-c-d, e-f-e-f, g-g. Exemplul sonetului 116 de Shakespeare exemplifică această formă.

Sonetul a fost popular în literatura franceză și a fost abordat și de poeții avangardiști precum Arthur Rimbaud sau Stéphane Mallarmé. În secolul al XX-lea, sonetul a fost considerat o formă învechită de poezie, dar poeți precum John Berryman sau Seamus Heaney au încercat să readucă prestigiul sonetului în poezia modernă.

Astfel, în literatura mondială, sonetul a fost abordat de numeroși autori talentați, fie în cadrul tradiției clasice, fie într-o manieră inovatoare.

FAQ

FAQ: Cele mai frecvente întrebări despre autorii sonetelor

Cine a scris sonete?

Sonetele sunt un gen popular de poezie care a fost abordat de numeroși poeți de-a lungul timpului. Dar cine a scris cu adevărat sonetele? Vom explora câteva dintre figurile importante în istoria sonetului.

Care sunt originile sonetului?

Termenul „sonet” provine din cuvântul provençal „sonet” și cuvântul italian „sonetto”, ambele însemnând „cântecel”. În secolul al XIII-lea, sonetul a început să fie asociat cu un poem format din paisprezece versuri cu o schemă de rimă precisă și o structură logică. Sonetul italian și cel englezesc sunt cele mai cunoscute forme ale sonetului.

Ce este sonetul italian?

Sonetul italian este împărțit într-o octavă de opt versuri și un sextet de șase versuri. Octava constă în două catrene care prezintă o propunere sau o întrebare, în timp ce sextetul oferă soluția. Catrenele au o schemă de rimă a-b-b-a, b-a-a-b, iar sextetul poate avea două scheme de rimă c-d-e-c-d-e sau c-d-c-c-d-c. Poeți celebri precum Dante Alighieri și Francesco Petrarca au scris sonete în această formă.

Ce este sonetul englezesc?

Sonetul englezesc, cunoscut și sub denumirea de „shakespearean”, este format din trei strofe de patru versuri și un cuplet de două versuri. Cupletul aduce de obicei o schimbare tematică bruscă. Schema de rimă tipică este a-b-a-b, c-d-c-d, e-f-e-f, g-g. Un exemplu celebru de sonet englezesc este sonetul 116 al lui Shakespeare.

Cine a scris sonete celebre?

Sonetul a fost preluat și îndrăgit în literatura română. Unul dintre cei mai cunoscuți poeți români care au scris sonete este Mihai Eminescu, ale cărui creații sunt considerate capodopere. Alți poeți români din secolul XX și XXI, precum Vasile Voiculescu, Mircea Cărtărescu și Paul Miclău, au lăsat moștenire sonete remarcabile în literatura română.

Există îndoieli cu privire la autorul sonetelor lui Shakespeare?

Da, există îndoieli și teorii diverse referitoare la autorul sonetelor lui Shakespeare și a altor opere atribuite lui. În ciuda măreției operelor sale, nu există documente sau manuscrise care să ateste cu certitudine autorul. Unele teorii sugerează că Shakespeare ar fi fost înlocuit de alt cineva, cum ar fi Francis Bacon, Christopher Marlowe sau Contele de Oxford. Cu toate acestea, indiferent de identitatea sa reală, impactul și valoarea operelor lui Shakespeare rămân indiscutabile.

adrian-author

Adrian este jurnalistul nostru loial, în căutare de răspunsuri la toate întrebările tale despre muzică, știri și anectode interesante.

Impărți

Lasă un comentariu