Cine angajează persoane peste 55 ani?

adrian-author
Da Adrian

În conformitate cu articolul 85 din Legea nr. 76/2002, angajatorii care încadrează someri în vârstă de peste 45 de ani sau someri care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale beneficiază de subvenții și facilități financiare. Aceste beneficii sunt acordate pentru a încuraja angajarea și reintegrarea pe piața muncii a acestor categorii vulnerabile.

Pentru cei care sunt presați de timp, iată cele mai importante puncte de reținut:

 • Angajatorii care încadrează șomeri de peste 45 de ani sau părinți unici susținători ai familiilor monoparentale beneficiază de scutirea plății contribuției de asigurări pentru șomaj și de subvenții financiare.
 • Subvențiile sunt acordate lunar, timp de 12 luni, și au o valoare de 2.250 de lei pentru fiecare persoană angajată.
 • Angajatorii trebuie să mențină relația de muncă sau de serviciu pentru cel puțin 18 luni.
 • Dacă raporturile de muncă sau de serviciu sunt întrerupte înainte de termenul de 18 luni, angajatorii sunt obligați să restituie sumele primite.
 • Subvențiile financiare nu se acordă angajatorilor care au avut raporturi de muncă sau de serviciu cu persoanele angajate în ultimii 2 ani.

Cine angajează persoane peste 55 de ani

Beneficiile angajării persoanelor peste 55 de ani în România

 1. Scutirea de plata contribuțiilor pentru angajatori: Potrivit Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, angajatorii care încadrează în muncă persoane peste 55 de ani beneficiază de scutirea de la plata contribuțiilor datorate la bugetul asigurărilor sociale. Această facilitate se aplică doar angajatorului, iar angajatul continuă să achite contribuțiile conform legii în vigoare.
 2. Subvenții financiare pentru angajatori: Angajatorii care încadrează persoane peste 55 de ani pot primi lunar o sumă de 2.250 de lei pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie. Aceste subvenții se acordă din bugetul asigurărilor pentru șomaj și au ca scop stimularea angajării persoanelor în vârstă.
 3. Stabilitatea financiară: Prin angajarea în muncă, persoanele peste 55 de ani beneficiază de un venit regulat, care le permite să-și acopere nevoile de bază și să își asigure un nivel de trai decent. Angajarea înseamnă o sursă stabilă de venituri și reduce dependența de alte forme de sprijin social.
 4. Dezvoltarea abilităților și creșterea profesională: Ocuparea unui loc de muncă oferă persoanelor peste 55 de ani oportunitatea de a-și dezvolta și îmbunătăți abilitățile și cunoștințele. Prin participarea activă la activitățile de muncă, aceștia pot obține noi competențe și pot crește profesional, ceea ce le poate aduce satisfacție și împlinire personală.
 5. Siguranța socială și accesul la beneficii suplimentare: Prin angajarea în muncă, persoanele peste 55 de ani beneficiază de asigurări sociale și de un pachet de beneficii care le oferă protecția și securitatea necesară în caz de evenimente nefericite sau nevoi medicale.

Experiența angajatorilor în angajarea persoanelor peste 55 de ani

 1. Companii care aleg să angajeze persoane peste 55 de ani: În România, există o serie de companii și organizații care recunosc valoarea și contribuția pe care o pot aduce persoanele peste 55 de ani și aleg să le angajeze. Aceste companii valorizează experiența și cunoștințele acumulate de aceste persoane pe parcursul carierei lor și observă avantajele pe care le pot aduce organizației.
 2. Suportul și sprijinul angajatorilor: Mulți angajatori oferă programe și suport suplimentar pentru a sprijini angajarea persoanelor peste 55 de ani. Aceste programe pot include programe de adaptare și formare pentru a ajuta persoanele în vârstă să se alinieze cu cerințele actuale de muncă și să-și dezvolte noi abilități. De asemenea, angajatorii pot oferi și beneficii suplimentare, precum asigurări medicale și alte facilități sociale pentru a sprijini angajații în vârstă.
 3. Impactul pozitiv al angajării persoanelor peste 55 de ani: Angajarea persoanelor peste 55 de ani poate aduce multiple beneficii pentru angajatori. Aceștia pot aduce un nivel ridicat de expertiză și experiență, pot aduce o perspectivă diferită asupra problemelor și pot fi modele pozitive pentru ceilalți angajați. De asemenea, persoanele peste 55 de ani pot fi mai stabile și mai echilibrate emoțional, ceea ce poate contribui la un mediu de lucru sănătos și la productivitatea organizației.

Sfaturi pentru persoanele peste 55 de ani în căutarea unui loc de muncă

 1. Pregătiți un CV bine structurat: Asigurați-vă că CV-ul dumneavoastră evidențiază experiența și competențele cheie relevante pentru poziția solicitată. Includeți informații actualizate despre experiența profesională și educație, precum și despre realizările relevante.
 2. Actualizați-vă abilitățile: Fiți în pas cu noile tehnologii și tendințe din industrie. Căutați oportunități de formare și programe de dezvoltare profesională pentru a vă îmbunătăți abilitățile și a vă menține relevanța pe piața muncii.
 3. Refaceți-vă rețelele de contact: Participați la evenimente și conferințe din industrie pentru a vă extinde rețeaua de contacte și a afla despre noile oportunități de carieră. Folosiți și rețelele sociale online, cum ar fi LinkedIn, pentru a vă conecta cu profesioniști din domeniul dumneavoastră.
 4. Fiți flexibili și deschiși la noi oportunități: Răsfoiți posturile de muncă disponibile și fiți deschiși în ceea ce privește rolurile și domeniile de lucru. Fiți pregătiți să vă adaptați și să învățați lucruri noi.
 5. Valorificați-vă experiența: Subliniați experiența și realizările dumneavoastră în interviurile și discuțiile cu angajatorii. Arătați-le cum puteți aduce o valoare adăugată organizației cu expertiza și bagajul dumneavoastră de cunoștințe.

În concluzie, angajarea persoanelor peste 55 de ani reprezintă o oportunitate pentru ambele părți: persoanele în căutarea unui loc de muncă și angajatorii care pot beneficia de experiență și cunoștințe valoroase. Prin pregătirea adecvată, flexibilitate și angajament, persoanele peste 55 de ani pot obține un loc de muncă și pot aduce aportul lor în organizațiile în care se încadrează. Cu sprijinul și implicarea angajatorilor, aceștia pot avea un impact pozitiv asupra mediului de lucru și pot contribui la succesul organizațiilor.

FAQ

FAQ: Cele mai frecvente întrebări despre angajarea persoanelor peste 55 de ani.

Foarte bine! Iată FAQ (Foire aux questions) pentru subiectul ‘Firmele care angajează persoane peste 55 ani și someri sub 25 ani nu achită CAS un an’:

Întrebări frecvente despre facilitățile privind angajarea persoanelor peste 55 ani și somerilor sub 25 ani

1. Care sunt facilitățile acordate angajatorilor care angajează persoane peste 55 ani și someri sub 25 ani?
R: Potrivit legii 76/2002 și ulterioarele modificări, angajatorii care încadrează în muncă persoane peste 55 ani și someri sub 25 ani beneficiază de o serie de facilități. Acestea includ scutirea de la plata contribuțiilor datorate bugetelor de sănătate, pensii și șomaj pentru angajați, pe o perioadă de un an. Este important de menționat că această facilitate se aplică doar angajatorului, iar angajatul va continua să achite contribuțiile conform legii în vigoare. Pentru a beneficia de această facilitate, angajatorii trebuie să mențină angajații în firmă timp de cel puțin un an după expirarea perioadei de scutire.

2. Care este perioada pentru care angajatorii trebuie să mențină angajații în firmă pentru a beneficia de facilitățile acordate?
R: Angajatorii trebuie să mențină angajații în firmă pe o perioadă de cel puțin un an după expirarea perioadei de scutire de la plata contribuțiilor datorate bugetelor de sănătate, pensii și șomaj.

3. Cine sunt beneficiarii facilităților de angajare pentru persoanele peste 55 ani și somerii sub 25 ani?
R: Pot beneficia de facilitățile de angajare persoanele peste 55 ani și somerii sub 25 ani. Aceste facilități sunt destinate persoanelor aflate în aceste categorii și care sunt în căutarea unui loc de muncă.

4. Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a beneficia de facilitățile de angajare pentru persoanele peste 55 ani și somerii sub 25 ani?
R: Pentru a beneficia de facilitățile de angajare, persoanele peste 55 ani și somerii sub 25 ani trebuie să fie încadrați în muncă pentru o perioadă de cel puțin un an. De asemenea, angajatorii trebuie să mențină angajații în firmă pentru o perioadă suplimentară de cel puțin un an.

5. Care sunt consecințele dacă angajatorii nu respectă obligația de a menține angajații în firmă pentru durata necesară de 2 ani?
R: Dacă angajatorii întrerup raporturile de muncă înainte de termenul de 2 ani, aceștia sunt obligați să restituie integral sumele primite pentru fiecare angajat, plus dobânda de referință a Băncii Naționale a României.

Surse:

https://www.blogulspecialistului.ro/a/important/legislatia-muncii/5301/companiile-care-angajeaza-persoane-peste-50-de-ani-primesc-subventii.html
https://www.avocatnet.ro/forum/discutie_620426/Angajare-persoane-de-peste-55-ani.html
https://www.avocatnet.ro/forum/discutie_532523/Angajati-cu-varsta-peste-50-55-ani.html
https://www.avocatnet.ro/forum/discutie_388561/Angajare-persoane-peste-55-ani.html
https://www.avocatnet.ro/forum/discutie_743142/CONVENTIE-cu-AJOFM-pentru-subventii-incadrare-persoane-peste-45-de-ani.html
https://www.avocatnet.ro/forum/discutie_14949/Ce-avantaj-au-persoanele-peste-45-de-ani-privind-angajarea.html
https://www.startupcafe.ro/fonduri-europene/fonduri-europene-patroni-angajare-someri-varsta.htm
http://www.ccivl.ro/ce-persoane-poti-sa-angajezi-pentru-a-beneficia-de-bani-nerambursabili-de-la-stat/
https://www.lucrezdinnou.ro/information/subventie_angajare_oug_220
https://www.anuntul.ro/stiri-articole-comunicate/angajare-dupa-45-de-ani
https://www.mediafax.ro/social/firmele-care-angajeaza-persoane-peste-55-ani-si-someri-sub-25-ani-nu-achita-cas-un-an-pentru-acestia-9868124
https://playtech.ro/2021/se-dau-bani-de-la-stat-daca-angajezi-tineri-sau-batrani-care-sunt-conditiile-cum-poti-profita/
https://lege5.ro/gratuit/heztgmrx/subventii-acordate-angajatorilor-care-incadreaza-in-munca-persoane-in-varsta-de-peste-45-de-ani-sau-intretinatori-unici-de-familie-precum-si-angajatorilor-care-au-sub-100-de-angajati-si-incadreaza-in-?dp=gizdenzzgqydg
https://www.bizlaw.md/companiile-care-angajeaza-persoane-aproape-de-varsta-de-pensionare-ar-putea-primi-subventii-de-la-stat
https://legislatiamuncii.manager.ro/a/7142/facilitati-pentru-firme-daca-angajeaza-persoane-peste-55-ani-si-someri-sub-25-ani.html
http://www.bihor.anofm.ro/angajatori_incadrare_persoane_45.php
https://alba24.ro/subventii-de-la-stat-pentru-firmele-care-angajeaza-someri-cu-varsta-peste-45-de-ani-si-tineri-intre-16-si-25-de-ani-939952.html
https://solutiiresurseumane.ro/facilitati-acordate-somerilor-si-angajatorilor/
https://legislatiamuncii.manager.ro/a/29328/situatii-in-care-angajatorii-nu-mai-pot-beneficia-de-subventii-de-la-stat.html
https://bpion.ro/subventiile-de-angajare-si-situatiile-pentru-care-se-acorda/
https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-25939490-50-ani-sau-mai-mult-gandeste-doua-ori-inainte-demisiona-acum-iti-spunem.htm
https://www.economica.net/somerii-care-se-angajeaza-vor-primi-pana-la-15-500-de-lei-legea-include-si-beneficii-pentru-firme-si-intra-in-vigoare-azi_129564.html
https://adevarul.ro/economie/zeci-de-mii-de-romani-si-au-gasit-un-loc-de-munca-2261725.html
https://economedia.ro/fonduri-suplimentare-pentru-angajarea-unor-categorii-de-someri-inclusiv-pentru-persoanele-de-peste-45-ani.html
https://www.fiscalitatea.ro/firmele-care-angajeaza-persoane-peste-55-ani-si-someri-sub-25-ani-nu-achita-cas-un-an-3934/

adrian-author

Adrian este jurnalistul nostru loial, în căutare de răspunsuri la toate întrebările tale despre muzică, știri și anectode interesante.

Impărți

Lasă un comentariu