Cine este Corp, această echipă techno de militante românești care cântă despre feminism cu melodii underground?

adrian-author
Da Adrian

Începând cu data de 15 februarie până la data de 15 martie, colectivul de DJ-e queer și feministe din România Corp. va porni într-un turneu în Franța, în cadrul Festivalului Semaphore, lansat cu ocazia sezonului Franța-România 2019. Interviu cu trupa, cu o săptămână înainte de primele două concerte din Lyon și Paris.

Colectivul de DJ-uri queer și feministe din România, Corp., se pregătește să efectueze un turneu în Franța până la jumătatea lunii martie, cu ocazia Festivalului Semaphore, organizat de agenția AMS Booking. Un proiect realizat împreună cu artiști din scena hexagonală (VOIRON, Sentimental Rave, festivalul Comme Nous Brûlons…) în cadrul anului Franța România inițiat de Institutul Francez și își va încheia traseul în București și Cluj (în Transilvania) în mai și iunie.

Colectivul, creat acum câțiva ani de DJ-ii Admina, Chlorys, Beatrice Sommer și Cosima von Bülowe, avea ca primă intenție să ofere mai multă vizibilitate femeilor muziciene din România și să asigure un „loc sigur” comunității LGBT, organizând propriile lor petreceri. Interviu cu membrele fondatoare ale Corp., cu o săptămână înainte de începerea turneului.

Muzica voastră este descrisă ca fiind un amestec de sunete tradiționale și experimentale, contemporane. De ce ați făcut această alegere?

Sunt multe stiluri pe care le iubim și pe care le cântăm, depinde de contextul în care ne aflăm. În acest moment, cântăm mai mult un mix de techno cu puțin breakbeat și influențe orientale. De asemenea, Cosima are și un alt proiect de pop minimal oriental. Toate cântăm la petreceri în cluburi, dar urmăm și propria noastră direcție. Unele preferă să cânte muzică experimentală sau contemporană… În rest, avem multe lucruri în comun în cadrul colectivului, dar și cu restul scenei din București. Încercăm să creăm conexiuni cu alte persoane care fac muzică.

Cum se reflectă ideile voastre politice și sociale în muzica voastră?

Muzica este ca un instrument politic pentru noi. Vorbește despre a fi diferit și creativ și de a face ceva care nu este încurajat de sistemul educațional românesc. Este și o muzică care încearcă să lupte împotriva gentrificării. Petrecerile noastre sunt dedicate în special scenei queer: vrem să creăm un loc sigur pentru comunitatea LGBT. Acest lucru se simte în atmosfera petrecerilor la care cântăm, încercăm să fim cât mai incluzive posibil. În timp ce, în general, în cluburile obișnuite, trebuie să te conformezi unei anumite aparențe, unei anumite norme. Asta încercăm să schimbăm la petrecerile noastre.

Cum ați reacționat la referendumul din octombrie, care avea ca scop revizuirea definiției familiei în Constituția României, excludând în special cuplurile homosexuale?

A fost o reacție puțin dezorganizată. Am rezistat și am încercat să boicotăm referendumul. Platforma noastră ne-a permis să vorbim despre asta și am încercat să îi convingem pe oameni să nu meargă la vot. Am reușit. Dar cele 20% din voturile finale nu se datorează doar acestui boicot: asta se datorează și faptului că oamenii nu prea cred în ce spune Biserica și nu merg la vot. Mulți oameni consideră că există probleme mai importante de rezolvat. Guvernul este foarte corupt. Pentru majoritatea oamenilor, este o nouă pierdere de timp și bani care nu le rezolvă problemele. În plus, o mare parte dintre votanți au fost probabil forțați să voteze.

Este dificil să vă apărați ideile în România? Există cenzură?

De când oamenii ne ascultă, este mult mai simplu să transmitem mesajul nostru. Dar drumul până acolo a fost dificil. Acum aproximativ 8 sau 10 ani, când am organizat primele noastre petreceri queer, a fost mai complicat. A fost puțin înfricoșător: te adresezi public unei comunități marginalizate, percepute în mod negativ de restul populației. Ne temeam că oameni din extrema dreaptă ar veni să distrugă petrecerile noastre… La acea vreme, asta se putea întâmpla. Dar amenințările continuă întotdeauna, indiferent de ceea ce faci.

Planificați să creați un studio de dezvoltare artistică destinat femeilor.

Se află în curs de realizare. Vrem să facem din acest studio un loc sigur pentru toate femeile care vor să învețe să cânte, să facă muzică sau care pur și simplu au nevoie să vorbească… Încă nu am găsit un loc, dar colectăm treptat echipamente și fonduri. Este nevoie de o investiție mare de bani și este dificil să găsești un loc fără vecini. Este și foarte greu să obții finanțări culturale, deoarece organizațiile finanțează doar proiectele, nu și chiria. Căutăm și alte soluții pentru a avea un proiect mai durabil: să găsim locuri mai ieftine, să intrăm în contact cu oameni care ne-ar putea ajuta să punem bazele unui proiect solid.

Cum vă situați în raport cu fenomenul minimalului românesc?

În ceea ce mă privește pe mine [Cosima], am legături familiale cu această scenă (râde). Fratele meu, al cărui nume de scenă este Herodot, este unul dintre cei mai cunoscuți artiști din rominimal. Nu știu ce s-a întâmplat ca să ia amploare. Scena minimală nu este foarte deschisă către alte domenii… Îmi amintesc că una dintre misiunile noastre când am decis să organizăm petreceri queer a fost să unificăm cele două scene, dar a fost puțin utopic deoarece oamenii nu vin atunci când nu recunosc mediul obișnuit al clubului, DJ-ii, configurația, muzica, publicul… Interesul Europei pentru muzica electronică românească este îndreptat în principal către minimal. Am avut câteva articole, de exemplu de la Electronic Beats, care au comparat scenele noastre respective. Ei spun că scena electronică românească este vastă, dar când citești articolul, se referă doar la minimal. Noi nu credem că asta ne-a ajutat să câștigăm în vizibilitate. În plus, este un fenomen care atrage mulți oameni, prin urmare este normal să circule multe informații despre asta. Și oamenii de aici care sunt interesați de această scenă sunt mândri că este o creație românească.

Cum vă simțiți venind să cântați în Franța? Aveți legături cu artiști francezi?

De fapt, eu [Cosima] am mai cântat în Franța cu celălalt meu proiect, care este un duo. Mi-a plăcut foarte mult. Este o oportunitate minunată, toată această schimbare… Suntem foarte entuziasmate de acest proiect. Sentimental Rave (prezentă cu Corp. la concertul din 15 martie de la Rennes, apoi la București pe 6 iunie) ne-a contactat pe Soundcloud, dar nu cunoaștem personal celelalte artiste care vor veni să cânte, precum cele de la festivalul feminist Comme Nous Brûlons, dar acest turneu este o oportunitate de a le întâlni și de a putea interacționa cu ele.

Datele turneului Semaphore festival în Franța:

15 februarie – Sucre, Lyon
CORP x VOIRON x GIBOI & Jeanmi

16 februarie – Petit Bain, Paris
CORP x COMME NOUS BRULONS

21 februarie – REX, Paris
NADSAT invită DUAL SHAMAN și TRYM / VON BIKRAV / CRYSTALLMESS / VOIRON

22 februarie – Lieu Unique, Nantes
Crystallmess și Dual Shaman

1 martie – L’international, Paris
Dual Shaman

8 martie – Le Grand Cagibi, Tours
Karpov not Kasparov live / Colecția Rencontres Electro

14 martie – Stéréolux, Nantes
Karpov not Kasparov / CORP

15 martie – 1988 Live Club, Rennes
Sentimental Rave x CORP

adrian-author

Adrian este jurnalistul nostru loial, în căutare de răspunsuri la toate întrebările tale despre muzică, știri și anectode interesante.

Impărți

Lasă un comentariu