Microul, și apoi? Întâlnire cu celălalt underground din România

adrian-author
Da Adrian

Anul 2019, dedicat prieteniei dintre Franța și România, este o oportunitate de a arunca o privire asupra unei alte părți a scenei electronice românești care este foarte diferită de micro house, acum apreciată în întreaga Europă, și mult mai puțin reprezentată decât aceasta. Următoarea Club Trax, organizată pe 15 februarie la Marea Piață Stalingrad, va deschide porțile cu o conferință tematică despre această scenă underground românească necunoscută, urmată de spectacole ale invitaților săi până în zorii zilei.

Când se vorbește despre muzica electronică românească, ne gândim rapid la micro house. De peste zece ani, „rominimale” inundă festivalurile și cluburile europene cu sunetele sale sobere și cadențate și cu artiști emblematici, precum cei trei fondatori ai casei de discuri [a:rpia:r] Raresh, Rhadoo și Petre Inspirescu. România vede această scenă înfloritoare și în fiecare an, programul festivalului Sunwaves – festival de referință al genului desfășurat pe malul Mării Negre – oferă o privire de ansamblu asupra artiștilor pe care îi vom vedea ulterior în Café Barge sau la seriile de petreceri Swarm Factory din Paris.

Cu toate acestea, există o altă parte a scenei electronice românești, mult mai puțin cunoscută la nivel internațional decât tech-house-ul minimal. Concentrată în jurul orașului București și a câtorva colective și nuclee hardcore, o scenă underground înfloritoare se dezvoltă de aproximativ zece ani, în special datorită festivalului Rokolectiv, care organizează de la 2006 numeroase petreceri dedicate unui techno întunecat și persistent. Artiștii săi se înscriu în mare parte ca o reacție la scena micro house, adesea asimilată cu o perspectivă sexistă, patriarhală și homofobă a industriei. Festivalul a oferit în program artiști precum Admina, membru al colectivului feminist și queer român Corp., și care cântă în mod regulat la petrecerile berlineze Room 4 Resistance. De asemenea, revista locală The Attic adună în jurul său această scenă și promovează artiști precum Dragos Rusu, autor de seturi în care îmbină în special techno contemporan, trance retro și percuții tradiționale. Alte media europene, cum ar fi radiourile Rinse și Rinse France, Red Light Radio din Amsterdam, Intergalactic FM din Haga și LYL din Lyon și Paris, manifestă un interes tot mai mare pentru această scenă și invită unii dintre artiștii săi, precum Aleksa Alaska, a cărei carieră a explodat recent.

Cu ocazia primei Club Trax din acest an, sub semnul prieteniei franco-române, Trax Magazine organizează o conferință intitulată „La Rominimale, și apoi?”, invitând trei artiști și membri ai acestei scene underground să discute despre ecloziunea, evoluția și deschiderea sa graduală. După această discuție, moderată de la ora 20 la 21 de Jean-Paul Deniaud, redactorul-șef al revistei Trax Magazine, intervenienții Liar, producător și fondator al casei de discuri Tessier-Ashpool (care, cu peste 19 release-uri hibride, a străbătut lumea techno, breakbeat și grime…) Eddie Lanzat, rezident al prestigiosului club bucureștean Control Club, și Marius Georgescu, rezident al LYL Radio, vor mixa în Atrium-ul de la Grand Marché Stalingrad de la miezul nopții până la ora 6 dimineața.

Mai multe informații pe pagina de Facebook a evenimentului.

adrian-author

Adrian este jurnalistul nostru loial, în căutare de răspunsuri la toate întrebările tale despre muzică, știri și anectode interesante.

Impărți

Lasă un comentariu