Recenzie: Dollhouse – Theia

Recenzie: Dollhouse - Theia

Cellophanul – materialul de ambalare și învelire – a fost extrem de popular în Statele Unite în perioada anilor 1920 – 1950. Îmi place să cred că popularitatea sa a fost rezultatul reclamelor pentru cellofan de la Du Pont. Mai exact, reclamele care aveau în prim plan bebeluși înveliți în cellofan. Aceste reclame iconice evidențiau transparența materialului și reflectau una dintre cele mai mari probleme din cadrul familiei idealizate nucleare: obiectificarea copiilor. Copiii nu erau considerați ființe umane – erau expuși ca trofee de succes și bogăție. O tradiție de heteronormativitate care nu numai că a continuat, dar s-a extins și pentru a susține și rolurile de gen. În „Dollhouse”, Theia explorează modul în care această obiectificare a afectat negativ fetele tinere.

„Dollhouse” nu numai că prezintă cultura riot grrrl unei noi generații de ascultători de muzică, dar evidențiază și condițiile restrictive impuse fetelor în timpul creșterii în cadrul familiei nucleare heteronormative. Pentru puțin context, familia nucleară heteronormativă este o structură familială care întărește ideologia greșită că scopul final al unei persoane ar trebui să fie o parteneriat heterosexual care rezultă în nașterea de copii (care și ei subscriu acestei stil de viață). Aceasta consolidează conceptul de roluri de gen: presupunerile predefinite despre modul în care ar trebui să se comporte un anumit gen. Single-ul grunge-pop prezintă modul în care ambele figuri parentale construiesc și mențin cuștile în care fetele sunt închise în această structură familială, identificând cele două funcționalități ale obiectificării: prezentarea și așteptarea. În primul vers, Theia detaliază modul în care mamele învață fetele cum să se prezinte. Fetele trebuie să aibă întotdeauna un aspect de păpușă cu „cozi de porc și bucle”, în același timp având răbdarea unui sfânt. Și crede-mă, va avea nevoie de toată răbdarea din lume când vom ajunge la așteptări în al doilea vers. Acest vers descrie modul în care o fată trebuie să se aștepte să fie percepută de tatăl ei ca fiind încă „arta” care poate fi criticată deschis. Și care este scopul acestei obiectificări? Să pregătească fetele pentru viitoarea lor rol ca matriarhi puritane în propria lor familie nucleară. Aceasta neagă în mod evident orice agenție a fetelor în creștere – iar lipsa de agenție este abil caracterizată de Theia în puntea cântecului, când imploră să fie eliberată „din această casă de păpuși”. În ciuda faptului că heteronormativitatea depune eforturi pentru a face aceste cuști să pară estetic plăcute, „Dollhouse” se asigură că ascultătorii știu că sunt un „azil de nebuni” cu intenții sinistre față de fete.

Theia, originară din Noua Zeelandă și stabilită în Los Angeles, este o cântăreață și compozitoare cu un talent pentru a oferi confesiuni brutal de sincere și ode capricioase. Theia livrează exclusiv muzică alternativă-pop și bops electronice din 2016 cu single-uri precum „Roam”, „Not Your Princess” și „Girls!”. Ultimul cântec este prezentat alături de „Dollhouse” pe cel mai recent EP al Theia, care împărtășește un titlu cu lansarea cea mai recentă. Pentru fanii dornici să se afle în prezența grațioasă a Theia, ea va concerta la festivalul SUM OF US, care durează patru zile și trei nopți; primul festival de wellness pentru femei LGBTQ+ și identități trans din Pinecrest, California. Theia va fi capul de afiș în data de sâmbătă, 16 septembrie – biletele pentru festival pot fi găsite pe site-ul festivalului. Nu te afli în State? Nicio problemă. Theia se întoarce în Noua Zeelandă pentru turneul ei GIRL IN A SAVAGE WORLD pe tot parcursul lunii octombrie. Acest turneu va fi prima dată când artista va cânta atât ca Theia, cât și ca TE KAAHU. TE KAAHU este proiectul artistei de reo rangatira: el onorează compoziția și povestirea Māori. Diversele locații și biletele lor pot fi găsite pe site-ul TE KAAHU. Dacă ți-a plăcut provocarea adusă de Theia heteronormativității, arată-i artistei puțină iubire virtuală sub formă de stream-uri, like-uri și urmăriri.

adrian-author

Adrian este jurnalistul nostru loial, în căutare de răspunsuri la toate întrebările tale despre muzică, știri și anectode interesante.

Impărți